High contrast
Officiële informatie en diensten: www.belgium.be
logo be

België, poort naar de wereld

Port of Antwerp Logistics

Sinds de middeleeuwen is België een belangrijk internationaal handelscentrum. Het land heeft een zeer gediversifieerde exporteconomie en behoort steevast tot de top van wereldexporteurs.

De buitenlandse handel is momenteel goed voor ongeveer 70 % procent van de Belgische economie. 80 % daarvan is met andere EU-lidstaten.

Tal van sectoren dragen bij aan de uitvoer van het land: 

Chemische en farmaceutische producten
België is een belangrijke exporteur van chemicaliën en farmaceutica, zoals geneesmiddelen, pesticiden, plastic en rubber. Die producten vertegenwoordigen een belangrijk deel van de Belgische uitvoer en staan overal ter wereld in hoog aanzien.

Machines en uitrusting
België is ook een belangrijke uitvoerder van machines en uitrusting, zoals motoren, turbines en andere aandrijvingen. Dat zijn onder meer gespecialiseerde machines voor de maakindustrie, de bouw en de vervoerssector.

Voedingsmiddelen dranken
België staat over de hele wereld bekend om zijn uitmuntende voedingsproducten en dranken, zoals Belgische chocolade en Belgisch bier. Die producten worden zeer gewaardeerd om hun kwaliteit en unieke smaken.

Auto’s en onderdelen
België is een belangrijke exporteur van auto’s en auto-onderdelen, met fabrikanten als Volvo en Audi.

Diamanten
België is ‘s werelds grootste exporteur van ruwe en geslepen diamanten. De diamanthandel vertegenwoordigt een groot deel van de Belgische uitvoer.

Diensten
Naast goederen exporteert België ook een waaier aan diensten, zoals financiële, zakelijke en transportdiensten.

Koploper in internationale handel

Verschillende factoren dragen bij tot de sterke positie van België op het vlak van export en internationale handel:

Strategische ligging
België ligt pal in het hart van Europa en heeft uitstekende transportverbindingen met de belangrijkste Europese markten. Daardoor is het een ideale locatie voor bedrijven die willen exporteren naar de EU en daarbuiten.

Sterke logistieke infrastructuur
België heeft een sterk ontwikkelde logistieke infrastructuur: een van de grootste havens ter wereld en een dicht netwerk van wegen, spoorwegen en luchthavens. Dat maakt het voor bedrijven gemakkelijk om goederen van en naar het land te vervoeren.

Geschoolde arbeidskrachten
België heeft een hoogopgeleide beroepsbevolking, met een sterke nadruk op talen en internationaal zakendoen. Zo kunnen bedrijven gemakkelijk communiceren met klanten en partners in andere landen.

Gunstig ondernemingsklimaat
Het degelijke wettelijke en regelgevende kader bevordert de internationale handel en maakt van België een ondernemingsgezind land. De overheid ondersteunt exporterende bedrijven ook met talrijke belastingvoordelen en financieringsprogramma’s.

Gediversifieerde economie
België heeft een zeer gediversifieerde economie. Talrijke sectoren dragen bij aan de export van onder andere chemicaliën, machines, voedingsmiddelen en dranken, auto’s ...

Kortom, export creëert banen, stimuleert innovatie en ondersteunt economische groei. Het is dus een belangrijke motor van de Belgische welvaart.

Brussels Airport
Havenhuis Antwerp

België is de thuisbasis van Port of Antwerp-Bruges, een van de grootste havens ter wereld