Afbeelding

Murals

Internationale samenwerking met lokale street artists

België heeft een internationale samenwerking opgezet met lokale street artists. Het is de bedoeling dat elke kunstenaar zijn visie op België uitdrukt door muren te beschilderen in stadscentra in verschillende landen.

In 2024 zullen twee muren worden beschilderd:

  • één in Kaapstad (Zuid-Afrika) om de diversiteit en openheid van België te weerspiegelen
  • één in Parijs (Frankrijk) om het belang van de Belgische technologieën voor de Olympische Spelen van 2024 te benadrukken

In Kaapstad viert street art de liefde

Warm Embrace

In Kaapstad (Zuid-Afrika) beschilderde de Zuid-Afrikaanse kunstenares Elléna Lourens een muur van 95 m2 rond het thema diversiteit. De muurschildering belichaamt de thema's liefde, eenheid, gelijkheid en acceptatie.

België en Zuid-Afrika zijn beide pioniers op het gebied van diversiteit. In 2023 vierde België de twintigste verjaardag van de legalisering van het homohuwelijk. Het was het tweede land ter wereld dat deze stap zette. Zuid-Afrika speelde als eerste Afrikaanse land en vijfde land ter wereld eveneens een pioniersrol.

De muurschildering in Kaapstad is een boodschap van wederzijds respect en feest. Ze wordt onthuld in de aanloop naar het beroemde Cape Town Pride Parade Festival in 2024.

Deze muur zal op 18 februari 2024 in Kaapstad worden ingehuldigd.

Adres: Alfred Street, Green Point, Cape Town, 8001, Zuid-Afrika

De kunstenaar Elléna Lourens

Elléna Lourens is een jonge Zuid-Afrikaanse kunstenares.Haar werk breekt met de traditie van drukke, kleurrijke stadskunst. Ze maakt lichte, poëtische fresco’s met een minimum aan lijnen en kleuren en creëert zo echte ruimtes van rust in de stad.

"Voor mij hangt dit werk nauw samen met mijn benadering van kunst. Ik wilde iets met een impact maar tegelijkertijd iets warms maken, opvallend maar niet intimiderend, om over te brengen hoe het voelt om openheid te omarmen. De locatie zorgt ervoor dat dit werk zichtbaar zal zijn voor iedereen die de Pride viert. Het omarmen van openheid heeft alles te maken met de vitaliteit van onze culturen en geeft diversiteit op twee manieren weer, in termen van liefde maar ook door een diversiteit aan invalshoeken."

Mural 'Embracing Openness' in Cape Town