High contrast
Officiële informatie en diensten: www.belgium.be
logo be

België, land van innovatie voor een duurzamere wereld

nside

België innoveert voortdurend. Dat blijkt onder meer uit de praktische toepassing van de vooruitgang in academisch onderzoek, die met succes wordt ingezet in de industriële sectoren. Het bewijs daarvan is N-SIDE, een spin-off van de Université Catholique de Louvain (UCLouvain) en de Université de Liège (ULiège).

Minder verspilling dankzij kunstmatige intelligentie

Het Belgische bedrijf, dat meer dan 20 jaar geleden werd opgericht en nu is uitgegroeid tot een scale-up, telt meer dan 200 werknemers van 34 verschillende nationaliteiten en boekt 90% van zijn omzet in het buitenland. N-SIDE wil via de ontwikkeling van wiskundige modellen de industriële activiteiten doeltreffender maken om drastisch minder natuurlijke hulpbronnen te verspillen en zo de overgang naar een duurzamere wereld te vereenvoudigen. Dankzij zijn software en diensten stelt het bedrijf vooral ondernemingen in de farmaceutische en energiesector in staat om te anticiperen en zich aan te passen, terwijl ze hun beslissingen en het gebruik van hun belangrijkste hulpbronnen optimaliseren.

De missie van dit Belgische bedrijf is om verspilling te minimaliseren  en tekorten in geneesmiddelen tegen te gaan, wat leidt tot een versnelling van klinisch onderzoek. Dankzij hun software, die gebaseerd is op geavanceerde wiskundige modellen voor planning, optimalisatie en kunstmatige intelligentie, wordt de verspilling vermindert van 70% tot gemiddeld 25%. Hierdoorverlopen klinische studies sneller en doeltreffender. In 2023 ontwikkelde deze spin-off N-SIDE Lighthouse, een softwareoplossing waardoor alle soorten klinische onderzoeken toegang krijgen tot N-SIDE’s oplossing en expertise.

N Side 2

N-SIDE heeft ook naam gemaakt in de energiesector, waar het een algoritme heeft ontwikkeld waarmee de Europese beurzen de prijzen en verhandelde volumes op elektriciteitsmarkten kunnen berekenen. Deze expertise wordt ook toegepast op de Indiase en Japanse markten om te voldoen aan hun behoeften in het kader van een groeiende energietransitie. Andere oplossingen op basis van kunstmatige intelligentie zorgen ervoor dat productie en vraag in realtime op elkaar worden afgestemd, waardoor het gebruik van hulpbronnen geoptimaliseerd wordt en de kosten voor de samenleving dalen.

Dit Waalse bedrijf staat bekend om zijn vermogen om industriële expertise, toegepaste wiskunde en kunstmatige intelligentie te  integreren in baanbrekende softwareoplossingen die bijdragen tot een  duurzamere wereld, waardoor N-SIDE zich positioneert als  wereldleider op dit gebied.

Ontdek meer over N-SIDE