High contrast
Officiële informatie en diensten: www.belgium.be
logo be

België, rijke voedingsbodem voor nieuwe ideeën

ulg

Een sterke onderzoeksinfrastructuur, hoogwaardig onderwijs, een gunstig bedrijfsklimaat, publiek-private partnerschappen, overheidssteun ... Al die elementen maken van België een heuse innovatiekampioen in Europa.

Als het op innoveren aankomt, is België een topper. Op het Europees innovatiescorebord (EIS) pronkt België dan ook steevast bovenaan, naast landen als Zweden, Denemarken en Finland. Maar wat maakt België speciaal en waaraan dankt het land zijn indrukwekkende leidersrol in innovatie?

We nemen de drijvende krachten achter het Belgische succes onder de loep. 

 

Sterke onderzoeksinfrastructuur: België heeft een dicht netwerk van researchinstellingen, zoals universiteiten, onderzoekscentra en andere wetenschappelijke instituten. Veel daarvan ontvangen aanzienlijke fondsen van de overheid. Zo kunnen ze hoogwaardig onderzoek verrichten en vooraanstaande wetenschappers van over de hele wereld aantrekken. Onderzoekers in België publiceren ook veel internationaal erkende wetenschappelijke artikels.

Hoogwaardig onderwijssysteem: België heeft een hoogopgeleide beroepsbevolking, met een sterke nadruk op wetenschap en technologie. Het land telt meerdere vooraanstaande universiteiten en technische hogescholen waaraan bekwame specialisten afstuderen in disciplines als techniek, biotechnologie en computerwetenschappen. De Belgische topuniversiteiten staan ook open voor veelbelovende doctoraatsstudenten. Dat tilt het niveau van onderzoek en innovatie nog verder naar omhoog.

Gunstig ondernemingsklimaat: België heeft een bedrijfsvriendelijk klimaat, met een degelijke regelgeving die innovatie en ondernemerschap stimuleert. Bloeiende sectoren, zoals biotechnologie, farmaceutica en ICT bieden allemaal kansen voor innovatie en groei.

Elisabeth

Publiek-private samenwerking: België kent een diepgewortelde traditie van partnerschappen tussen de openbare en de particuliere sector. Die stimuleren de samenwerking tussen de academische wereld, het bedrijfsleven en de overheid. In dit gunstige klimaat bundelen onderzoekers en ondernemers de krachten. Zo kunnen ze niet alleen nieuwe producten en technologieën ontwikkelen, maar die ook sneller op de markt brengen.

Overheidssteun: De Belgische overheid zet sterk in op onderzoek en ontwikkeling. Het land kent daarvoor aanzienlijke fondsen toe. Het biedt ook belastingvoordelen voor O&O-investeringen, naast financieringsprogramma’s die innovatie en ondernemerschap ondersteunen.

Lab

Het resultaat? Veel nieuwe producten en technologieën

Dit zijn maar enkele voorbeelden van innoverende producten en technologieën die de afgelopen jaren in België zijn ontwikkeld:

  • Slimme contactlens van Imec: Imec, een toonaangevend Belgisch onderzoekscentrum op het gebied van nanotechnologie, heeft een slimme contactlens ontwikkeld die het glucoseniveau van diabetespatiënten meet in hun tranen. De lens detecteert glucose via micro-elektronica en verstuurt de gegevens draadloos naar een mobiel apparaat.
     
  • Kindermeubels van ecoBirdy: de Belgische start-up ecoBirdy heeft een lijn van kindermeubels ontworpen die helemaal uit gerecycleerd plastic is gemaakt. Dit meubilair met zachte randen en levendige kleuren is kind- én milieuvriendelijk.
ecoBirdy
  • 3D-geprinte prothesen van Materialise: Materialise, een Belgisch bedrijf dat gespecialiseerd is in 3D-printen, heeft op maat gemaakte prothesen ontwikkeld die snel en tegen lage kosten geproduceerd kunnen worden met 3D-printtechnologie. Het bedrijf biedt ook software aan waarmee patiënten hun eigen prothesen kunnen ontwerpen.
     
  • Too Good To Go & Delhaize: de Belgische supermarktketen Delhaize heeft de handen ineengeslagen met Too Good To Go, een app om voedselverspilling tegen te gaan. Via de app kopen klanten voedseloverschotten van de supermarkt met korting. Zo gaan ze voedselverspilling tegen en verlagen ze de milieu-impact van de voedingsindustrie.
     
  • Het AI-textiel van Bespoke: De Belgische textielstart-up Bespoke heeft een AI-gestuurde stof uitgevonden die zich aanpast aan verschillende omgevingen en omstandigheden. De stof meet temperatuurschommelingen, vochtigheid en licht via sensoren. Vervolgens stemt het textiel zich daarop af voor een optimaal draagcomfort en resultaat.
too good to go

Naast deze sterke staaltjes zijn er nog talloze andere vernieuwende producten ontwikkeld. De sterke onderzoeksinfrastructuur, het kwaliteitsonderwijs, het gunstige bedrijfsklimaat, de talrijke publiek-private partnerschappen en de overheidssteun maken van België een echte voortrekker op het gebied van innovatie in Europa.