High contrast
Officiële informatie en diensten: www.belgium.be
logo be

De Henry van de Velde Awards bekronen doordacht design

Henry van de Velde Awards

De meest prestigieuze designawards in België zijn genoemd naar vormgever en architect Henry van de Velde, een icoon van het Belgische 20ste-eeuwse design.

Ze bekronen creaties die dankzij doordacht design een positieve en opmerkelijke impact hebben op onze economie, omgeving en samenleving. In deze 30ste editie vormen de geselecteerde winnaars een illustratie van het voortdurende streven naar innovatie in de wereld van design.

De Henry van de Velde Awards worden uitgereikt door het Vlaamse design- en modecentrum Flanders DC. De jury evalueerde honderden inzendingen en kwam tot een selectie van winnaars in verschillende categorieën die samen een staalkaart vormen van innovatief en inspirerend design uit ons land.

Business Innovation

S.P.A.T.

Designbureau: Verhaert
Opdrachtgever: Hippo Dx

S.P.A.T. (Skin Prick Automated Test) is een medisch toestel dat huidpriktests uitvoert bij allergiepatiënten op een snellere en kostenefficiëntere manier. Het touchscreen, de compacte behuizing en de intuïtieve bediening van het toestel maken het voor zowel de arts als de patiënt erg gebruiksvriendelijk en efficiënt. Het automatiseren van huidpriktests zorgt voor meer consistente, nauwkeurigere en digitale testresultaten en kost het medisch personeel bovendien minder tijd.

''De handmatige huidprikallergietest is sinds de jaren 1960 niet meer geëvolueerd. Er was dus een sterke behoefte aan automatisering, standaardisatie en digitalisering.'

Skin Prick Automated Test

Consumer

Axiles Bionics Lunaris

Designbureau: Achilles Design
Opdrachtgever: Axiles Bionics

Axiles Bionics Lunaris is een innovatieve en mechanische oplossing die uiterst precies de bewegingen van de enkel en de voet nabootst. Daardoor behoren comfort en dynamiek opnieuw tot het leven van personen met een prothese. Zelfs oneffen terrein en trappen vormen geen hindernissen meer. Ook inclusiviteit behoort tot de specificaties. Door af te stappen van een traditionele klinische en orthopedische uitstraling wil Lunaris een meer menselijke en emotionele connectie maken met zijn gebruikers.

'De synergie tussen ingenieurschap en design werd van het begin als een belangrijke driver naar voren geschoven.'

Axiles Bionics

Digital Product

Alcatraz - muziekbeleving in VR

Designbureau: A Mad Production
Opdrachtgever: Alcatraz

Op het Alcatraz Metal Festival wordt de publieksbeleving in de moshpit tot bij rolstoelpatiënten gebracht door middel van een VR-bril. Een cameraman met een 360°-camera schiet tussen het publiek in de frontstage een aantal beelden, die meteen nadien worden gemonteerd. Zogenaamde prison guards bieden de rolstoelpatiënten een VR-bril aan, waardoor ze eventjes virtueel in de menigte staan. Die ervaring is enorm intens, omdat het voor hen onmogelijk is om zich tussen het publiek te begeven.

'We gebruiken een exclusieve technologie voor een heel inclusief verhaal, waarbij we de ervaring en de beleving van onze rolstoelpatiënten naar een hoger niveau tillen.'

music experience in VR

Graphics

Letters op maat

Designer: Erik Desombere

Erik Desombere ontwikkelde drie fonts, waarin mathematiek en systematiek een belangrijke rol spelen. Voor Greenconcepts ontwierp hij een typografisch logo binnen een grid van twee vierkanten breed en vier hoog. Dat leidde tot de ontwikkeling van een font met diverse hoogtevarianten, waarbij de letters door elkaar gebruikt kunnen worden. Het tweede font groeide uit het ontwerp voor het nieuwe logo van Sint Lucas Antwerpen, met als vormelijk aanknopingspunt de gevelsteenverbinding van het gebouw. Reflecterend op een handmatig logo-ontwerp uit 1987 voor Industrimmo, creëerde hij een derde font met een stevig grid van vijf op zeven vierkanten, doorkruist met alle mogelijke diagonalen.

'Wat me het meeste boeit, is het ontwerpproces: het bouwen, verfijnen en verbeteren. Het onderzoek naar nieuwe typografische mogelijkheden verrast telkens.'

Custom typefaces

Habitat

Poly

Designer: Michaël Kruijne ​
Opdrachtgever: Drisag

Poly is een lage relaxstoel met een ruime armsteun die het gebruik van een laptop of tablet faciliteert. Het concept werkt met verschillende facetten die onder een hoek ten opzichte van elkaar zijn gepositioneerd, om zo een ergonomische kuipzitting te benaderen. De stoel is ontworpen vanuit een circulaire gedachte en heeft een efficiënt productieproces. Drisag produceert lokaal en verkoopt rechtstreeks van fabrikant aan klant, wat een korte keten en toegankelijke nazorg verzekert, zoals voor herstel en hergebruik.

'Dit project wil illustreren hoe een circulaire mindset kan leiden tot waardevolle meubelstukken, waarbij multifunctionaliteit resulteert in gebruiksmaximalisatie.'

Poly lounge chair

Dit is slechts een selectie van enkele winnaars. De andere bekroonde projecten vindt u op henryvandevelde.be