High contrast
Officiële informatie en diensten: www.belgium.be
logo be

Raphaël Liégeois: binnenkort op de maan?

Raphaël Liégeois

De maan, Mars en de kometen

Raphaël Liégeois, een Belgische astronaut, zal misschien naar de maan vliegen. Het Europees ruimteagentschap ESA heeft hem uitgekozen als kandidaat voor de Artemis-missie. Het doel is om in 2026 het internationale ruimtestation ISS te bereiken.

De astronaut zou de derde Belg zijn die de ruimte in gaat, na Frank De Winne, die hoofd van het Europees Astronautencentrum in Keulen is.

Na een intensieve selectieprocedure koos het ESA - waarvan België een stichtend lid is - Raphaël Liégeois als een van zijn vijf professionele astronauten.

Hoewel het nog niet zo ver is, mogen we toch hoopvol zijn. De astronaut moet immers zijn opleiding afronden en een aantal tests doorstaan vooraleer hij de ruimte kan invliegen.

 

 

Raphaël Liégeois

De toekomstige missie maakt deel uit van de derde fase van de internationale Artemis-overeenkomsten, die in 2024 werden ondertekend met als doel de maan, Mars, kometen en asteroïden te verkennen. De VS en hun ruimteagentschap NASA namen het initiatief om samen te werken rond dit programma voor civiele ruimteverkenning voor vreedzame doeleinden.

34 landen hebben de overeenkomsten ondertekend, waaronder ook België. Dit derde deel van het Artemis-programma is bedoeld om voor het eerst sinds 1972 mensen naar de maan te sturen. De nieuwe missie staat gepland voor september 2026.

De Artemis-overeenkomsten bieden ook nieuwe economische kansen voor Belgische bedrijven, die wereldwijd erkenning krijgen voor hun expertise in de ruimtevaartsector. De ruimtevaartsector genereert meer dan 10 000 jobs in België en staat voor belangrijke uitdagingen voor de toekomst, vooral op het vlak van klimaat en milieu. Bijgevolg is het belangrijk om onze positie in dit verhaal te bepalen.

Een briljante wetenschapper

Raphaël Liégeois is een gerenommeerd astronaut, maar veel meer dan dat. Hij is ook een briljant neurowetenschapper. Met een doctoraat in de neurowetenschappen aan de Universiteit van Luik ontwikkelt hij wiskundige modellen over de werking van de hersenen, waaronder neurobeeldvorming van neurodegeneratieve ziekten.

Na zijn biomedische studies werd hij ingenieur aan de École Centrale in Parijs en behaalde hij een master in fundamentele fysica. Hij nam toen al deel aan een parabolische vluchtcampagne met de Franse ruimtevaartorganisatie CNES om een natuurkundig experiment te testen.

Daarna zette hij zijn onderzoek voort aan de National University of Singapore en Stanford University in de Verenigde Staten.

Mede dankzij zijn vaardigheden, kennis en ruimdenkendheid werd Raphaël Liégeois onderzoeker en docent aan de Universiteit van Genève en de École Polytechnique Fédérale van Lausanne in Zwitserland. Hij geeft les in neuro-engineering en statistiek. Hij doet ook onderzoek naar hersendynamica bij ziekte en gezondheid. Dit onderzoek heeft hem een aantal prijzen en onderscheidingen opgeleverd.

Kortom, Raphaël Liégeois heeft een reeks wetenschappelijke opleidingen volbracht, onderzoek gedaan, talrijke publicaties uitgebracht, op verschillende continenten lesgegeven en zijn kennis verspreid bij het grote publiek.

België bulkt van talent!