België pronkt op de tweede plaats in de ILGA-Europe Rainbow Index en is een open samenleving voor iedereen
Volgens de meest recente rangschikking van de International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association (ILGA) staat België van de 49 onderzochte Europese landen op de tweede plaats, na Malta. Voor de ranglijst toetst deze organisatie wetten en beleid aan thema’s zoals gelijkheid en non-discriminatie, familie, haatmisdrijven en haat zaaien, wettelijke gendererkenning, lichamelijke integriteit van intersekse personen, ruimte voor het maatschappelijke middenveld en asiel.
De hoge notering van België weerspiegelt de inzet van het land voor LGBTI-rechten en inclusiviteit. En toch zit België (en zijn regeringen) niet stil. De overheid erkent dat er nog werk aan de winkel is rond kwesties zoals transgenderrechten, uitgebreide transgendergezondheidszorg en sociale aanvaarding.
Een open samenleving sinds 1795
Hoewel België in zijn geschiedenis al opmerkelijk vroeg ver stond op het gebied van LGBT-rechten (seks tussen hetzelfde geslacht werd al in 1795 gelegaliseerd!), zijn de meeste rechten pas in deze eeuw toegekend. Partnerschappen en het huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht werden formeel erkend in 2003. In 2006 keurde België een wet goed voor adoptie door koppels van hetzelfde geslacht – met dezelfde rechten als heteroseksuelen – en kregen lesbische koppels ook toegang tot in-vitrobehandelingen. Daarnaast heeft het land wetten aangenomen tegen discriminatie op grond van seksuele geaardheid en genderidentiteit op het gebied van werkgelegenheid, onderwijs en huisvesting.
Homovriendelijk
België staat bekend om zijn bruisende LGBTI-gemeenschap, naast talrijke organisaties en belangengroepen die gelijkheid promoten en discriminatie bestrijden. Pride-evenementen, zoals de Brussels Pride, vinden jaarlijks plaats en zijn een mooie gelegenheid om de LGBTI-gemeenschap in de bloemetjes te zetten en aandacht te vragen voor de belangen ervan.